Pilgrim


29601145-qBqayProjekt PILGRIM

– en levande pilgrimsled genom Skåne

 

Att vara pilgrim

Människan är en vandrande varelse. I alla tider har hon gett sig iväg till platser hon ansett vara viktiga/heliga. Hon har då kallat sig pilgrim.

I den kristna traditionen är de stora pilgrimsorterna Jerusalem/Betlehem, Rom och Santiago de Compostela. I Norden är de viktigaste pilgrimsplatserna heliga Birgittas grav i Vadstena och Olof den heliges grav i Nidaros, Trondheim.

Under medeltiden var pilgrimsvandrandet något självklart för människan och det sägs att 1/3 av Europas befolkning ständigt var på väg till en helig plats. Förutom de riktigt stora vallfartsorterna fanns de mer lokala som Sankt Olofs kyrka i Lunkende by på Österlen (numera heter byn Sankt Olof) som var Danmarks största Olofhelgedom eller Vår Frus kyrka i Östra Alstad (numera heter byn Fru Alstad) som var en betydande pilgrimsort på Söderslätt.

Efter att ha varit en nästintill bortglömd företeelse så har pilgrimsintresset nu börjat blomstra i hela Europa och även i Sverige. I att vandra och färdas ligger något djupt mänskligt. Det enkla livet med lätt packning utmanar vårt västerländska sätt att leva våra liv.

En pilgrimsvandring är inte en vandring vilken som helst. Den går alltid till en yttre fysisk plats, oftast en kyrka, men är samtidigt en vandring som leder inåt, in mot den heligaste av alla platser – den i vårt inre där mötet sker.